Nyhetshörnan

Vid vilken ålder kan man lära sig cykla?

Vid vilken ålder kan man lära sig cykla?

Enligt NTP, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, så kan de flesta barn lära sig att cykla vid 6-årsåldern. De stödjer sig från rekommendationer från barnläkare och forskare. På senare år har man också börja rekommendera att barnets första cykel inte har stödhjul. Med stödhjul på en barncykel kan ett barn lätt komma upp i ganska höga hastigheter. Yngre barn som inte kan bromsa ordentligt kan då förlora kontrollen på cykeln och i värsta fall köra in en vägg och skadas allvarligt. Ett annat problem med stödhjul är att det är ganska svårt att ta bort dem. Barnen vänjer sig snabbt vid det extra stödet och brukar protestera när de ska tas bort.

Lära-cykla-handtag

Kärt barn har många barn! Ett lära-cykla-handtag kallas också för “stödpinne”, “styrpinne” eller “cykelstång” och har blivit ett otroligt populärt hjälpmedel för många föräldrar de senaste åren. Förr i tiden sprang oftast en person bakom cykeln och gav extra stöd och stabilitet till barnet genom att hålla i pakethållaren. Stödpinnen gör livet otroligt mycket enklare för alla föräldrar som har barn som vill lära sig cykla. De flesta stödpinnar säljs med ett universalfäste och kan fästas på alla barncyklar, dock brukar de inte gå att använda till cyklar som har större hjul än 20 tum.

Glöm inte att skydda huvudet!

Alla personer som är ute och cyklar kan råka ut för en olycka och detta gäller framförallt barn. Varje år skadas cirka 1000 barn allvarligt i trafiken och en del av dem omkommer. De flesta små cyklister som omkommer gör det efter att ha kolliderat med en bil. Men den övervägande andelen av alla olyckor är singelolyckor, det vill säga att barnet själv har cyklat omkull med sin barncykel. Oftast är det huvudet som får ta den värsta smällen när man råkar ut för en olycka, därför är det så viktigt att barn aldrig cyklar utan hjälm när de är ute och cyklar på sin barncykel.

Vilken typ av hjälm passar till en barncykel?

Man ska aldrig använda en vanlig cykelhjälm till barn som är under sju år gamla, det kan vara mycket farligt. Små barn ska alltid ha småbarnshjälmar. Skillnaden mellan de båda hjälmarna är spännet som sitter fast på hakbandet. På småbarnshjälmar löses spännet ut så att barnet inte kan bli hängande någonstans, spännet på en vanlig cykelhjälm har inte den egenskapen och löses inte ut vilket kan få allvarliga konsekvenser.