Nyhetshörnan

Så kan du undvika potthål och andra hinder när du pendlar

Potthål är en av dina värsta fiender när du pendlar till jobbet på cykel. I bästa fall ger de dig en rejäl stöt som går genom hela kroppen, men i värsta fall leder de till att du får punktering eller skadade fälgar. Du kanske rentav faller av din cykel och skadar dig. Potthål i vägen bör du därför i största möjliga mån försöka undvika.

Som alla vana cyklister känner till är det dock omöjligt att inte ibland cykla över ett potthål. Det finns så många hål i våra vägar att det inte spelar någon roll hur försiktig du än är, du kommer förr eller senare trilla dit. Ofta sker det när du som minst anar det. Här får du några tips på hur du kan undvika olika faror när du pendlar på cykel.

Så kan du undvika potthål och andra hinder när du pendlar

  • Försök memorera var potthålen på din sedvanliga rutt är belägna. Om du vet när de kommer kan du enklare undvika dem genom att i förväg planera din cykling.
  • Efter mörkrets infall bör du använda stark cykelbelysning fram på din cykel. Med en cykellampa som bättre lyser upp vägen kan du enklare upptäcka eventuella potthål innan du trillar dit.
  • Var vaksam och håll huvudet upprätt när du cyklar du kan få syn på eventuella hinder i god tid. Det gör att du gradvis kan skifta position på vägen för att undvika de olika hindren.
  • Cykla inte för nära trottoarkanten. Om du har en tendens att ligga alltför nära trottoarkanten kan du råka illa ut. Du bör inte bry dig om att många bilister tycker du cyklar för långt ut i vägen. Välj istället den linje som är säkrast för dig att cykla i och håll dig där. På så vis kan du undvika att behöva styra undan hinder i sista sekunden.
  • Se till att cykelhjulen är pumpade och har rätt däcktryck. Om du skulle råka cykla över ett potthål är risken större att du får punktering eller skadar dina hjul om däcken är för mjuka.
  • När du cyklar över ett potthål bör du se till att du är avslappnad i kroppen, resa dig upp ur sadeln och låta cykeln studsa över hålet. Du kan även försöka hoppa över hålet genom att studsa din cykel uppåt. Vissa mountainbike-cyklar har fjädring både fram och bak vilket såklart underlättar när man råkar köra över ett potthål.