Nyhetshörnan

Misstänker du allergi?

Misstänker du allergi?

Om du eller någon i din omgivning överreagerar mot något som finns i er miljö kan det röra sig om en allergi. Man kan få reda på om man är allergisk mot något på flera olika sätt. Man kan dels kontakta sin hälsocentral för att göra en utredning. Då ställer din läkare en mängd frågor till dig om tidigare sjukdomshistorik och om det finns några ärftliga faktorer som spelar in. Försök att alltid svara så korrekt du kan på läkarens frågor, det hjälper han eller hon på vägen i utredningsarbetet och för att kunna ställa en korrekt diagnos.

Vad händer vid allergi?

När man är överkänslig mot ett visst ämne så innebär det att immunförsvaret reagerar mot ett ämne, det kallas för allergen. Immunförsvaret bildar antikroppar mot ämnet helt i onödan. Det är ofta komplicerat att ge en diagnos vid allergier. Ibland kan allergitestet bli negativt fastän man har klara symtom. Ibland behöver man göra en så kallad provokation, det vill säga att man utsätter patienten för allergenet för att se vad som händer och hur patienten reagerar. Provokationer ska bara utföras inom sjukvården.

Självtest för allergi

Idag finns det även möjlighet att göra ett självtest för att ta reda på om du har en allergi. Med självtestet får du reda på hur stor mängd antigener som finns i ditt blod. Det fungerar nämligen så att om du har en allergi så tillverkar din kropp för mycket antikroppar. Allergitest är mycket enkelt att göra och du få resultatet redan efter tio minuter. Ett självtest kan du använda om du misstänker att du är allergisk mot pollen, kvalster, jordgubbar, skaldjur med mera. Ett självtest är mycket enkelt att utföra och en bruksanvisning följer alltid med. Börja alltid med att tvätta händerna. Stick dig själv i fingret och använd den medföljande pipetten för att samla upp lite blod. Sedan tar du pipetten och droppar blodet i en testcirkel. Efter tio minuter får du resultatet.

Hur vet jag om jag är allergisk?

En allergisk reaktion kännetecknas av flera olika symptom. Du kan till exempel råka ut för återkommande nysanfall, ögon som kliar och är röda, klåda i ansiktet och i munnen, rinnande näsa, röda utslag på huden och i värre fall andnöd och diarré. Eftersom man kan få rinnande näsa när man är förkyld också så kan det ibland vara svårt att urskilja en allergi från en vanlig förkylning eller influensa.