Nyhetshörnan

Frontmonterad cykelsits – Fördelar och nackdelar

Frontmonterad cykelsits – Fördelar och nackdelar

En cykelbarnstol kan antingen monteras bakpå cykeln (vid pakethållaren) eller frampå (framför styret). Att ha barnet framför styret har sina fördelar – och nackdelar.

Under mycket lång tid har nästan enbart cykelsitsar som monteras bakpå cykeln dominerat marknaden. Dessa kan barnen sitta i under flera år, är billiga att köpa och enkla att montera. Men nu kommer de frontmonterade cykelsitsarna allt mer. Detta genom tekniska lösningar som gör de mer säkra samt ett bredare utbud som därmed passar fler modeller.

Att välja en frontmonterad cykelsits innebär framförallt att man får bättre uppsikt över barnet. Ett litet barn som sitter bakpå cykeln är både svår att kommunicera med och nå. Man kan knappast korrigera en mössa som sjunkit ner över ögonen, dra upp en jacka eller se om barnet sover. Det går däremot mycket enklare med en frontmonterad cykelsits.

Just flexibiliteten och uppsikten är de stora fördelarna. Men det finns även nackdelar. En nackdel är stabiliteten och att cykeln blir mer svårmanövrerad. Tyngden som barnet ger hamnar på framgaffeln istället för på bakhjulet. Eftersom man styr med framgaffeln kommer styrningen bli tyngre och inte lika lätthanterlig. Samtidigt ska frontmonterad cykelsits bara användas till att barnet når en specifik vikt. Sedan bör ändå bakmonterad sits användas.

Vikten är den andra negativa delen. På grund av hur sitsen är monterad brukar gränsen vara att barnen maximalt får väga 9-15 kilo. Detta beror även på att stolen är mindre och mer smäcker än de bakmonterade modellerna.

En frontmonterad cykelsits har lägre sidor och ryggstöd än de andra. Det är en av orsakerna till att man måste sätta en lägre gräns gällande vikt på barnen.

Både och?

En del väljer att ha både frontmonterad cykelsits och bakmonterad. Detta alltså samtidigt. Ett smidigt sätt för att få med sig bägge barnen samtidigt? Nej, inte alltid. En del rekommenderar att man istället väljer det ena eller andra alternativet. Orsaken är helt enkelt att cykeln kan bli för svårmanövrerad med två barn på cykeln. Dessutom blir det betydligt tyngre att cykla. Vill man få med sig två barn kan en cykelvagn med minst två platser vara ett mer lämpat alternativ.

Det är däremot upp till var och en att välja om man vill ha två cykelsitsar eller inte. Många leverantörer av frontmonterade cykelsitsar visar bilder på hur man smidigt kan få med sig två barn på cykeln, en fram och en bak. Så det kan vara en funktionell och smidig lösning.