Nyhetshörnan

Fem tjänster för att ta hand om dina träd

Fem tjänster för att ta hand om dina träd

De flesta trädgårdarna har i alla fall ett träd, oftast många fler. Det kan vara björkar och tallar som inte riktigt fyller en funktion förutom kanske för att bygga en koja. Det kan också vara fruktträd som gör det möjligt att göra äppelpaj och sylter. Oavsett vilka träd du har i din trädgård så måste de tas hand om. Det kanske verkar enkelt att göra det, men det kräver kunskap och erfarenheter. För att du ska slippa tänka på det finns det arborister som vet precis vad som måste göras. Här listas de olika tjänsterna som arboristföretag erbjuder.

Stubbfräsning

Stubbfräsning innebär borttagandet av en stubbe efter att ett träd har blivit fällt. Man behöver en särskilt maskin för att göra det på rätt sätt så att hela stubben med de översta rötterna tas bort. Efter stubbfräsningen är gjord återstår bara en flishög och en grop som är lätt att fylla med jord själv eller plantera en planta i.

Trädfällning

Trädfällning betyder att man hugger ner ett träd. Detta kan vara oerhört svårt och komplicerat arbete, särskilt om det är stora och gamla träd. Man måste tänka på hur man fäller trädet så att man inte skadar närliggande byggnader, plantor eller mark. Vid stora träd används klätterutrustning så att man kan skära av bit efter bit, lite i taget tills trädet helt är nerfällt.

Trädvård

Träd behöver regelbundet vård för att vara friska och säkra. Med bra trädvård ökar chanserna att träden förblir starka och blir gamla. När man pratar om trädvård pratar man om trädbeskärning, det vill säga allt från att man skär av torra grenar till att man reducerar hela trädkronor.  Trädbeskärning är inte samma sak som stympning. Stympning av träd innebär att man skär av grenar hur som helst och detta kan skada trädet och dess utveckling. Trädbeskärning bygger på kunskaper om hur man kan skära av grenar utan att skada trädet och förhindra en frisk utveckling.

Plantering

Olika träd passar olika bra för olika platser. Detta beror på ljus, vind, plantorna i omgivningen och vattentillgångarna. För att veta vilka förhållanden som fungerar för vilken trädsort måste man ha kunskap och erfarenheter. Det kan arborister hjälpa dig med. De tar en titt på din trädgård, lyssnar på dina önskningar och planterar sedan utefter det. Genom att ta hjälp av experter ser du till att din trädgård är lätt att sköta och håller länge.

Det finns högt kunniga arborister i Stockholm även fast staden är stor är det gott om grönområden vilket självfallet ska tas om hand för att bevara sin glans.