Nyhetshörnan

Smart emballeringsmaskin ökar möjligheterna

Smart emballeringsmaskin ökar möjligheterna

Marknaden för emballeringsmaskiner har tidigare varit av de snabbast växande marknaderna för automationsprodukter i Europa. Marknaden är särskilt attraktiv för tillverkare av motorer och servostyrning, vilka tillsammans står för cirka en fjärdedel av de automatiserade delarna i en typisk emballeringsmaskin. Servostyrning används ofta istället för mekaniska styrsystem för att öka maskinens flexibilitet. Marknaden för automationsprodukter som används i emballeringsmaskiner är en mångmiljardmarknad.

Man skulle kunna tro att en emballeringsmaskin idag inte skiljer sig nämnvärt från de emballeringsmaskiner som har funnits på marknaden i åratal. Ingenting kunde dock vara längre ifrån sanningen. Dessa maskiner är under ständig utveckling och förbättras kontinuerligt i olika avseenden för att tillgodose behoven på marknaden. Här nedan kan du till exempel läsa om en emballeringsmaskin som läser av produkten och fyller kartongen med en lagom kvantitet av den aktuella produten.

Emballeringsmaskin packar till bredden

Tidigare har ett stort problem på många företag varit att företagets emballeringsmaskin har packat kartonger halvfulla med varor. Detta problem kan vara på väg att lösas med hjälp av den nya tekniken. Snart kan emballeringsmaskiner nämligen avgöra hur pass stor kartongen i fråga är, och därmed packa en alldeles lagom mängd varor i denna.

Med hjälp av servomotorer och annan mekanik ska vissa emballeringsmaskiner kunna avgöra hur stor den pappkartong som maskinen har framför sig är. Genom att maskinen fyller kartongen med lagom mycket produkter ska företagets personal inte längre behöva fylla kartongerna till hälften med extra emballage. Produkterna ska helt enkelt placeras på en emballeringsmaskin och kartongen byggs sedan upp runt dessa.

Så fungerar denna emballeringsmaskin

Frågar du dig hur denna innovativa emballeringsmaskin fungerar? Här får du svaret! Maskinen börjar med en rulle wellpapp från vilken en låda av kartong skapas. Maskinen kan i realtid förändra kartongens format genom att känna igen produktens dimensioner eller genom att läsa in dessa från en databas. Denna emballeringsmaskin ska klara av att emballera 10 lådor per minut. Det är möjligt att integrera utskrifts- eller etikettsystem för att maskinen bättre ska passa företagets behov.

Denna typ av emballeringsmaskin använder sig av servostyrning, som via ett nätverk kan styras av en PC, för att koordinera produktionsmenyer och maskinens beräkningar av rörelse för varje del av emballeringsprocessen. Emballeringssystemet tillverkas i Italien och har totalt 22 servomotorer.