Nyhetshörnan

Skaffa företagslarm? Tänk på det här

Att skaffa företagslarm är en enkel och i många fall nödvändig åtgärd men det många kanske inte tänker på är att det finns många olika larm och många olika funktioner att välja bland. Istället för att välja första bästa finns anledning att tänka till och läsa på innan man genomför en installation. Vet du till exempel vilken larmklass ditt företag har?

Viktigt med säkerhetsanalys

För att veta vilka behov som finns när det kommer till företagslarm är det viktigt att göra en säkerhetsanalys. Till exempel är det här larmklassen kommer in i bilden, och vet du inte själv vilken klass ditt företag tillhör så kan du kolla med försäkringsbolaget. Larmklasserna ligger mellan nivå 1–4 men vanligast för företag är klass 2.

Funktioner för företagslarm

Utifrån behov är det sedan dags att fundera på vilka funktioner som kan tänkas behövas. Ett företagslarm kan vara mycket mer än bara ett skydd mot inbrott, vilket dock kan räcka gott och väl. Men det finns också möjlighet att komplettera larmet med till exempel:

  • Övervakningskameror
  • Brandlarm
  • Överfallslarm

Här kommer den tidigare säkerhetsanalysen vara till bra hjälp, och om det känns svårt att själv veta vilka funktioner som kan vara bra och vilka som kan väljas bort kan det vara bra att kontakta en larmleverantör för rådgivning.

Välj leverantör med omsorg

Det finns många sätt att skaffa företagslarm, antingen genom att själv köpa och installera produkter för att sedan övervaka det hela själv, eller genom att anlita någon av alla dom larmföretag som finns. För ett bra och säkert resultat är det senare att föredra, men det är också viktigt att välja ett seriöst företag som erbjuder certifierade produkter. Skulle larmet krångla är det till exempel viktigt att kunna få hjälp, lika väl som det är viktigt att få tag på ätt produkter.

En annan sak att tänka på för den som ska skaffa företagslarm är att det ska gå att koppla upp mot en larmcentral. Det är det absolut säkraste alternativet, då en larmcentral är bemannad dygnet runt, just för att hantera och svara på larm. Om larmet skulle gå är det viktigt att rätt åtgärder vidtas snabbt – vilket dom har både kunskaper och erfarenheter att göra. Ibland kanske det är ett falsklarm och ibland är det skarpt läge – då behöver hjälp skickas ut snabbt.