Ofta när man läser om hemsidor och webbplatser stöter man på termen ”content management”. Det är en engelsk term som betyder ungefär ”innehållshantering”. ”Innehåll” syftar då på det innehåll som finns på hemsidor, det kan vara både skrivet innehåll och bilder. Ofta konstrueras websidor med publiceringssystem så att en administratör eller redaktör kan uppdatera och hantera innehållet utan att ha några programmeringskunskaper. Det räcker med att ha en dator som är uppkopplat mot internet och man kan enkelt göra ”management content”. En annan vanlig term i dessa sammanhang är ”content management system” som ofta förkortas CMS. Det betyder ungefär ”innehållshanteringssystem” eller ”uppdateringsverktyg”.
Hur går content management till?
När man sysslar med content management av hemsidor så kan det innebära en rad olika saker. Dels kan det handla om att skriva nya texter till hemsidan eller uppdatera befintliga texter. Ibland behöver foton och bilder bytas ut eller man behöver tillföra nya. Content management utförs ibland av den som informationsansvarig för hemsidan och ibland utav en redaktör. Har man ett webpubliceringssystem så blir det mycket enklare att utföra content management. Man behöver inte kunna HTML utan man kan uppdatera hemsidan med ett webbgränssnitt från datorn.
Content management i öppen källkod
Det finns verktyg som är konstruerade med vad man brukar kalla öppen källkod. Några kända källkodverktyg är Joomla och WordPress. Dessa verktyg är gratis att använda för din content management och man betalar ingen licenskostnad. De är dessutom mycket enkla att använda och du skriver din text utan att behöva tänka på formateringen och texten får samma färg och storlek som den befintliga texten som finns på hemsidan. Man kan också redigera och ladda upp bilder. Ibland behöver bilderna minskas eftersom bilder som tas med en digitalkamera är ofta alldeles för stora och det måste man också ta hänsyn till sin content management.
Vilken CMS är bäst för min content management?
Det är inte alldeles lätt att veta vilken CMS som passar just din hemsida bäst. Det finns flera olika att välja på till exempel WordPress, Drupal, Joomla och flera andra. Det viktigaste är att verktyget hjälper dig att konstruera en hemsida som är enkel att underhålla och justera. WordPress är enkel att komma igång med och många som bloggar har valt att ha WordPress som plattform. Däremot är inte WordPress speciellt säkert och hackare kan ta sig in i systemet utan alltför stora svårigheter. Är din hemsida uppbyggd med WordPress så ska du alltid fokusera på säkerheten när du gör din content management.