Nyhetshörnan

Bandning med stålband

Bandning med stålband

Även om det på senare år har tagits fram andra material som kan användas för att banda pallar och varor, har stålet en särskild ställning på marknaden. Bandning med galvaniserade stålband är en av de äldsta och starkaste formerna av bandning som används inom förpackningsindustrin. Det är dessutom den mest hållbara bandningen. En amerikansk undersökning visar att 88 procent av världens stål återanvänds, vilket gör stålet till ett av de mest återanvända materialen på vår jord. Men hur började man egentligen banda med stålband? Och hur blev detta material en så pass viktig del av den svenska förpacknings- och byggindustrin?

Stål har vi människor använt i tusentals år, men galvaniseringen – den process som förhindrar att stålet rostar – är ett modernt påfund. Redan på 1830-talet började man i Europa att galvanisera stål, men tekniken är under ständig utveckling och dagens stålband är 30 procent starkare än de var för bara ett årtionde sedan.

Moderna stålband mer hållbara

Bandning med stålband har framför allt två fördelar: hållfastheten och de många användningsområdena. Såväl stålband av rostfritt stål som band av galvaniserat stål kan tillverkas i flera olika storlekar. Stålbandning används främst för sin styrka och höga hållfasthet, vilket gör att den är användbar i situationer där plast och andra material inte skulle fungera lika bra.

Idag används bandning med galvaniserade stålband inom byggbranschen för att bunta ihop olika sorters metall, tegel och andra material. Byggbranschens utbredda användning av galvaniserade stålband innebär att säkerheten är högt prioriterad av tillverkarna. De verktyg som används för stålbandning som finns på marknaden uppfyller därför högt ställda kvalitetskrav.

Den tekniska utvecklingen på området har naturligtvis gjort stora framsteg sedan järnåldern. De genombrott som har gjorts i modern tid har bland annat gjort stålet mer hållbart och effektivt än någonsin tidigare. I och med att stålet numera galvaniseras, riskerar det inte heller att rosta utan kommer hålla för alltid. Det är därför inte konstigt att så många företag inom förpackningsindustrin och byggbranschen idag använder sig av bandning med stålband. Dessa band är lika säkra att arbeta med som de är starka. Eftersom stålet har så högt ställda förväntningar och krav på sig, är det svårt att slå detta material.