Så du har bestämt dig för att skaffa villalarm? Bra! Det är statistiskt säkerställt att det minskar risken för ovälkomna besökare. Att köpa eller hyra ett villalarm behöver inte vara dyrt eller krångligt, men det är en fördel om du redan från början är på det klara med vad du behöver. Här går vi igenom några saker som bra att tänka på innan det är dags att göra köpet!
Hyrt eller friköpt larm
Något som inte alltid är tydligt, framförallt när man beställer ett villalarm med tillhörande abonnemang, är om du själv blir ägare till larmet. Även om du betalar en startkostnad som känns som mycket är det inte säkert att larmet ingår och att du får behålla komponenterna efter avslutat abonnemang. Det här är extra viktigt att känna till om startkostnaden är hög. Det är självklart att startkostnaden oftast är högre hos de leverantörer där kunden blir ägare till villalarmet, men det beror också på bindningstid och priserna varierar. Ett friköpt larm kan ge en viss frihet att byta mellan olika larmcentraler beroende på vilket företag är mest närvarande i ditt område. Samtidigt är det inte säkert att det är lätt att byta från den ena leverantören till den andra beroende på hur larmet fungerar. Tänk på det här innan du köper ditt villalarm, du undviker mycket krångel långsiktigt!
Larmkomponenter och funktioner
Vanligast är att villalarmet kopplas upp mot larmcentralen via GSM-nätet, men det finns även varianter som använder trådbunden internetuppkoppling. Dyrare och mer avancerade varianter ger ökad flexibilitet, medan billiga gör-det-själv-lösningar kan vara omöjliga att ansluta till en larmtjänst.
Prissättningen på olika komponenter och tillval varierar en hel del mellan olika leverantörer. Vissa tar ut en högre månadskostnad för extra detektorer, vilket kan bli ganska dyrt i längden för stora villalarm. För friköpta larm blir istället startkostnaden högre, så förutsatt att larmen är lika bra får man avväga vad som blir mest kostnadseffektivt på sikt. De komponenter som vanligtvis brukar ingå i ett startpaket är en rörelsedetektor och en eller ett par magnetkontakter. Ibland ingår även rökdetektor. Att ha en rökdetektor kopplad till villalarmet är mer effektivt än en vanlig brandvarnare eftersom det skyddar även när man inte är hemma. För dig som bor i en större villa kan det med andra ord vara nödvändigt att uppgradera med fler detektorer för att försäkra dig om att larmet omfattar hela huset. Förutom huvudingången är det t.ex. viktigt att även eventuella källar- eller garagedörrar larmas eftersom de som regel är mer utsatta än ytterdörren.